Ajankohtaista

IT-asiantuntijat kokoontuivat Vamkissa

Sulautettujen järjestelmien kotimaiset ja kansainväliset asiantuntijat tapasivat 6.-7.9. Vamkissa IWES 2007 -seminaarissa mielenkiintoisten luentojen ja keskustelun merkeissä. Vamkissa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2001 järjestetty verkostotapaaminen kokosi jälleen huippuasiantuntijoita sekä teollisuudesta että akateemisesta maailmasta.

Seminaari keskittyi pääasiassa langattomien verkkojen ja itsenäisten tietokoneyksiköiden kommunikaatioon. Robottien vaatima paikannus voidaan toteuttaa monilla eri menetelmillä, yhteistä on vain laskennan kompleksisuus. Workshopissa oli esillä sovelluksia, joita oli toteutettu ZigBee-teknologialla, kameratunnistuksella ja GPS:llä. Muita aiheita olivat muun muassa miehittämättömät lentolaitteet ja ihmismäiset jalkapallorobotit.

Zach Shelby oululaisesta Sensinodesta visioi langattomien anturiverkkojen nykytilaa sekä tulevaisuutta. Merkittävä huomio oli Internetissä käytettävän IP-protokollan tuleminen yhä pienempiin langattomiin laitteisiin. Kun jokaisella pienimmälläkin mittalaitteella on IPv6:n myötä mahdollista olla oma IP-osoite, voidaan Internetiä ja sen joustavuutta hyödyntää vieläkin laajemmin kuin nykyään.

Johan Pensar kertoi Wärtsilän ajatuksesta käyttää ohjelmiston generointia sulautetun järjestelmän kehityksessä. Tämä perinteisestä lähestymistavasta poikkeava toimintatapa oli osoittautunut huomattavan tehokkaaksi. Pensar korosti myös luotettavuuden merkitystä, sillä Wärtsilän tuotteiden pitkä käyttöikä ja vaativat olosuhteet asettavat kovia vaatimuksia elektroniikalle.

Seminaarin ohessa oli näyttely, missä alan yrityksillä oli mahdollisuus esitellä tuotteitaan. Mukana olivat muun muassa Vacon, Wärtsilä, Wapice, ABB, Sensinode, Renesas sekä yhdysvaltalainen Genesi Inc. ja virolainen IT-korkeakoulu.

Lyhennelmät esityksistä osoitteessa:

http://www.cc.puv.fi/~api/IWES_abstract/

Takaisin