Ajankohtaista

Insinööriopiskelijat  Hollannissa IP-viikolla

Vamkin kone-, sähkö- ja ympäristötekniikan insinööriopiskelijoita osallistui yliopettaja Olavi Mäkisen ja osastonjohtaja Lotta Saarikosken kanssa kahden viikon pituiseen kansainväliseen intensiiviohjelmaan "Future of Energy in Europe" Hanze University Groningenissa, Hollannissa 19.-31.10.2009.

IP-ohjelman osallistujia eri puolilta Eurooppaa

Hanze University of Applied Sciences järjesti jo kolmannen kerran omille ja ulkomaalaisille opiskelijoille (yhteensä noin 60 henkilöä) Euroopan Unionin tukeman intensiiviopiskeluohjelman. Vamk oli mukana ohjelmassa jo viime vuonna. Muita suomalaisia edustivat Metropolian sähkötekniikan koulutusohjelman opiskelijat.

Vuoden 2009 intensiiviviikon teemana oli "Future of Energy in Europe" eli Euroopan energiatulevaisuus. Kahden viikon ajan teemaa tutkittiin ja kehiteltiin sekä pienryhmissä työskennellen että luentoja kuunnellen ja ekskursioilla käyden. Kukin ryhmä esitteli lopuksi laatimansa energiantuotanto- ja -käyttöskenaariot. Ryhmät pitivät viimeisenä päivänä ansiokkaita esityksiä, joissa kuultiin mitä ihmeellisimmistä tulevaisuuden energiaskenaarioista. Viikkojen intensiivinen työskentely päätettiin hauskaan juhlaan kaupungilla sijaitsevassa diskossa, ja aamulla lähdettiin junalla kohti Schipholin lentokenttää.
       

Hanze Universityn moderneja käytävätiloja, joissa opiskelijoilla oli mahdollisuudet tehdä töitä kannettavilla tietokoneilla.

Groningenin kaupunki, jossa on peräti noin 45 000 opiskelijaa, sijaitsee Pohjois-Hollannissa noin 2,5 tunnin junamatkan päässä Amsterdamista. Alue vaikutti hyvin vauraalta maanviljelyseudulta, mutta teollisuuttakin sieltä löytyi. Paikkakunnalla toimi muun muassa suuri kaasuyhtiö, jonka pääkonttorin alla on koko maan kattavan kaasuverkoston eräs pääsolmuasema. Polkupyörä oli tavallisin kulkuväline Groningenissä.

Ensi vuonna intensiiviviikon järjestämisvastuu siirtyy Ranskaan Pariisissa toimivaan korkeakouluun. Myös Vamk on mukana tässä, sekä kehittämässä uutta IP-ohjelmaa että tekemässä hakemusta sitä koskien EU:lle. Toivottavasti ensi vuonna saamme suuremman opiskelijakiintiön, jotta mukaan Ranskaan voi lähteä yhä useampi opiskelija.Opettajia keitto- ja voileipälounaalla hollantilaiseen tyyliin.Suomesta osallistui IP-viikolle Vamkin lisäksi myös Metropolian opiskelijoita.

Opiskelijat olivat tyytyväisiä vaihtokokemukseen. Kahden viikon aikana tuli harjoiteltua myös monikulttuurisessa tiimissä toimimista ja käytettyä paljon englannin kieltä. Opiskelijat suosittelevatkin kokemusta lämpimästi.

Jos asia alkoi kiinnostaa, seuraava mahdollisuus on siis ensi vuonna Ranskassa.

Teksti ja kuvat: Lotta Saarikoski, kone- ja tuotantotekniikan osastonjohtaja

Takaisin