Ajankohtaista

Hupiukoille ykkössija - Prima Power -konseptikisan palkinnot jaettiin

Julkaistu 2017-02-03 10:54:12 EET.

Konetekniikan kolmannen vuoden opiskelijat tekivät ihan oikeaa tuotekehitystyötä yhdessä Prima Powerin tuotekehitysorganisaation kanssa. Tuotekehityskilpailun tärkeä etappi saavutettiin, kun parhaat ideat palkittiin rahapalkinnoilla.

Keväällä palkitut konseptit siirtyvät viimeistely- ja protovaiheeseen.

- Ideoista alkaa syntyä konkreettisia suunnitelmia ja voi olla, että jotkut niistä ovat alan messuilla esillä lähiaikoina, kertoo lehtori Juha Hantula.

ryhmis-p_VAMK.jpg

Kaiken kaikkiaan 12 tiimiä VAMKista osallistui Prima Powerin järjestämään tuotekehityskilpailuun.

Aiheiden haku

Projekti alkoi lentävällä lähdöllä heti ensimmäisenä koulupäivänä. Tiimit kävivät tutustumassa tehtaaseen ja tuotteisiin Kauhavalla, jossa Prima Powerin mentorit esittelivät aiheet ja asettivat tavoitteet kaikille 12 tiimille.

Audit 1 – Leijonanluola

Ensimmäisessä vaiheessa jokaisen tiimin piti löytää tuoreita ideoita annettujen haasteiden ratkaisuiksi. Kolme parasta esiteltiin lokakuisessa Leijonanluolassa. Koska kisa oli käynnissä, jokainen tiimi esitteli ideansa suljettujen ovien takana mentoreille. Tiimit saivat palautetta ja opastusta jatkokehitystä varten.

Audit 2 – Konseptien esittely

Kehitystyö jatkui konseptien työstämisellä parhaan idean pohjalta. Marraskuussa ne esiteltiin Audit 2:ssa Prima Powerin tehtaalla Kauhavalla.

- Tuolloin konseptit olivat jo konkreettisempia, ja niiden jatkokehityksestä saatiin mentoreilta tarkat ohjeet, kertoo Hantula.

Audit 3 – Kilpailun finaali

Tiimit jatkoivat ahkeroimista uusien ohjeiden mukaan, ja loivat parhaiden konseptien alustavia 3D-malleja. Kilpailun finaali oli joulukuun lopussa VAMKissa.

- Finaalissa useilla tiimeillä oli hienon näköisiä esityksiä. Tuomarineuvosto eli mentorit näyttivät siltä, että wow-efekti oli saatu aikaiseksi usean konseptin kohdalla.

Primalaiset-palkintojenjako-p_VAMK.jpg

Mentorit valitsivat kilpailun voittajat.

Palkintojenjako

Palkinnot jaettiin tammikuussa. 1 500 euron ykköspalkinnon kuittasi tiimi Hupiukot, johon kuuluivat Joonas Latva, Eero Laukkanen, Teemu Tuomaala ja Pasi Vuorenmaa. Kakkospalkinnon eli 1000 euroa sai MTJ-solutions eli Mikko Barinoff, Jere Hämäläinen ja Teemu Seppälä. Kolmospalkinnolla, 500 eurolla, palkittiin tiimi MTV: Matias Karhula, Valtteri Niemi-Hukkala ja Tiiu Tuohimäki.

1-palkinto-p_VAMK.jpg

Ensimmäisen palkinnon veivät Teemu Tuomaala, Eero Laukkanen, Joonas Latva ja Pasi Vuorenmaa.

2-palkinto-p_VAMK.jpg

Kakkossijan nappasivat Jere Hämäläinen, Teemu Seppälä ja Mikko Barinoff.

3-palkinto-p_VAMK.jpg

Kolmanneksi tulivat Valtteri Niemi-Hukkala, Matias Karhula ja Tiiu Tuohimäki.

Projektit jatkuvat

Palkinnot on jaettu, mutta työ jatkuu. Kevätlukukaudella kehitellään valitut konseptit pidemmälle ja tehdään materiaalien valintaa, mitoitusta ja lujuustarkasteluja. Tuotteet mallinnetaan ja tuoterakenteet siirretään PLM-järjestelmään. Myös niiden valmistettavuutta ja kokoonpantavuutta kehitellään. Muutamasta konseptista valmistetaan myös prototyyppi testejä varten.

Tuotekehityksen opiskelu oikeiden haasteiden, tuotteiden ja ammattilaisten kanssa on opettavaista ja motivoivaa kaikille osallistujille.

- Yritys saa uusia ideoita, ja opiskelijat parasta mahdollista oppia alan asiantuntijoilta. Tässä jos missä on win-winiä, toteaa Juha Hantula.

Prima Power (ennen Finn-Power) ja kuuluu nykyään Prima Industries Groupiin. Se on yksi johtavia levytyökeskusten valmistajia maailmassa. Prima Powerin menestys perustuu voimakkaaseen tuotekehitykseen ja uusiin innovaatioihin. Uusia ideoita haetaan mm. opiskelijoille suunnattujen kilpailujen avulla. Niitä on järjestetty jo useaan kertaan eri aihepiireihin liittyen. Haasteet ovat todellisia ja sen takia ne motivoivat myös opiskelijoita eri tavalla kuin keksityt aiheet.

Teksti: Lehtori Juha Hantula
Kuvat: Satu Aaltonen

Takaisin