Ajankohtaista

Harjoittelijana maailmalle ja ammattilaisena takaisin

Julkaistu 2014-02-12 08:39:26 EET.

Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin opiskelijat voivat suorittaa projektiharjoittelujakson Wärtsilän tai VEO:n ulkomaan projekteissa. Kielitaidon ja opintopisteiden lisäksi harjoittelu kartuttaa lähes jokaisella alalla tarvittavaa projektiosaamista.

VAMKin opiskelijat ovat tähän mennessä suorittaneet harjoittelujaan Afrikassa, Lähi-idässä, Etelä- ja Keski-Amerikassa sekä Euroopassa. Yleensä kohteena on iso hajautetun voimantuotannon projekti, joka rakennetaan asiakkaalle alusta loppuun avaimet käteen -periaatteella. Pekka Haution määränpääksi valikoitui Jordanian pääkaupunki Amman ja siellä Wärtsilän voimalaitosprojekti.

- Oli hienoa päästä työskentelemään kansainväliseen työporukkaan ja huomata, mitä kaikkea olenkaan jo oppinut koulunpenkillä, kertoo tuleva sähköinsinööri.

Tärkeä osa projektiharjoittelua on yhteistyön lisääminen Vaasan seudun kansainvälisten vientiyritysten kanssa ja sitä kautta osaavien projektihenkilöiden valmentaminen työelämän tarpeisiin. Wärtsilän työmaalla Pekan tehtävänä oli valvoa, että rakenteilla olevan voimalaitoksen sähköasennukset oli tehty tarkasti ohjeiden mukaan.

- Työkaverit olivat mahtavia, he opastivat aina mielellään. Puolen vuoden koitoksesta reppuun jäi paljon uusia taitoja, joista varmasti on apua aikanaan työnhaussa, iloitsee Pekka.

Kohteessa työskenteleviltä vaaditaan monenlaista teknistä osaamista ja soveltamistaitoja, kykyä selvitä monikulttuurisessa työympäristössä sekä henkistä kestävyyttä ja kurinalaisuutta. Lisäksi kohteet sijaitsevat pääosin etäällä sivilisaatiosta – Pekan tapauksessa keskellä aavikkoa.

- Paras tapa oppia on päästä paikan päälle, ennalta vähän outoonkin ympäristöön, työskentelemään hommansa osaavien ammattilaisten kanssa, toteaa Pekka ikimuistoisesta kokemuksestaan.

www_Hautiosaitilla_VAMK.jpg

Olosuhteet työmaalla olivat tyystin erilaiset kuin koti-Suomessa: Wärtsilän voimalaitostyömaa sijaitsi keskellä aavikkoa, ja töitä tehtiin jopa 50 metrin korkeudessa.

www_vapaa-ajalla_Hautio.jpg

Vaikka työviikko oli kuusipäiväinen, ehti Pekka projektiharjoittelun aikana tutustua paikallisten työkavereidensa myötä arabikulttuuriin sekä lomailla Punaisenmeren rannalla.

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat: Pekka Haution matka-albumi

Lue lisää opiskelijoiden tarinoita maailmalta!

Takaisin