Ajankohtaista

Expertseminarium om Webbtelefoni och Webbmötesverktyg

Tisdagen den 6.10.2009 hölls ett Open Source seminarium om de VOIP (Voice over IP) och webbmötesverktyg som Open Kvarken projektet vid VYH är med och tar fram.

Föreläsare från tre internationella Open Source Communities talade:  
- FFmpeg Communityn, Robert Swain från England, talade om IPTV och HD upplösning för Ekiga. 
- OpenMeetings Communityns huvudutvecklaren Sebastian Wagner från Tyskland presenterade sin Webbmöteslösning och hela konferensen streamades ut över Internet med hjälp av det verktyget. 
- Kamailio Communityn,  Daniel Mierla från Rumänien berättade om Kamailio.

Dessa tre Community företrädare förhandlade med lokala ICT företag på förmiddagen och följande dag.  

Projektet Open Kvarken har tillsammans med JNT gjort en gemensam upphandling kring en tunneleringsfunktion och en Webapplet för voice over IP från Sesca ISW.  Båda lösningarna har getts ut under den öppna licensen GPL av Sesca eftersom vi som uppköpare krävde så.

IT chefen Kenneth Nylund från JNT presenterade VOIP slutresultatet och lovade göra  det tillgängligt för alla 1200 företag som är registrerade på Kvarken.com  Han sade även  att JNT tycker att OpenMeetings är intressant och kommer att börja saluföra det till sina kunder när det kommer som version 1.0

Open Kvarken projektet kommer att anställa Robert Swain på halvtid för att möjliggöra HD upplösning i Ekiga. Det resulterar i att "Telepresence" kan bli tillgängligt på standarddatorer med HD kamera.  Ett liknande seminarium om tunnelering och Telepresence för Ekiga kommer att hållas om ett år i Vasa.

Hela seminariet streamades ut via OpenMeetings och TriCaster som skolans IT studenter jobbade med. Ett tiotal personer följde med seminariet online.

Alla anföranden finns tillgängliga för nedladdning på www.openkvarken.fi

OpenMeetings Communityns huvudutvecklaren Sebastian Wagner från Tyskland presenterade sin Webbmöteslösning och hela konferensen streamades ut över Internet med hjälp av det verktyget. 

Text: Rainer Lytz

Takaisin