Ajankohtaista

Eurooppalaisittain ainutlaatuinen Smart Energy Labs nousee Palosaaren kampusalueelle

Julkaistu 2014-04-15 13:22:20 EEST.

Palosaaren sillan pieleen nouseva Smart Energy -laboratorio on vaasalaisten korkeakoulujen ja alueen teollisuusyritysten yhteisiin tarpeisiin toteutettava laboratoriokokonaisuus, joka valmistuessaan luo uudenlaiset mahdollisuudet kokonaisenergiajärjestelmän tutkimiseen. Laboratorion päätarkoitus on vahvistaa energiaklusterin asemaa maailmalla ja luoda lisää tutkimusyhteistyötä yritysten ja korkeakoulujen välille. Vahvalla tutkimus- ja kehitystyöllä varmistamme, että meille elintärkeä energiateknologiateollisuus pysyy tuotteillaan maailman kärjessä myös jatkossa.

– Smart Energy Labs tulee olemaan ainutlaatuinen laboratoriokokonaisuus, jossa yhdistyvät Vaasan seudun energiateknologiayritysten vahva energiaosaaminen sekä yliopiston ja korkeakoulujen tutkimusosaaminen. Vastaavaa yliopiston ja korkeakoulujen yhteyteen rakennettua tutkimusalustakokonaisuutta ei ole koko Euroopassa, joten se nostaa sekä vaasalaisen koulutuksen että teollisuuden tutkimuksen imagoa, sanoo dekaani Erkki Antila Vaasan yliopiston tekniikan tiedekunnasta.

Ensi vaiheessa Palosaaren kampusalueella sijaitsevalle tontille nousee polttomoottoritutkimukseen erikoistunut Energy Lab. Myöhemmin laboratoriokokonaisuus täydentyy bio-, geo- ja uusiutuvan energian, älykkäiden sähköverkkojen ja sähkönjakelun sekä laitteiden välisen kommunikaation tutkimiseen erikoistuneilla yksiköillä. Suunnitteilla olevat laboratoriot edustavat teknologia-alueita, joissa energiaklusterimme yritykset ovat vahvoja jo nyt tai mahdollisesti tulevaisuudessa.

Esimerkiksi älyverkot ovat voimakkaasti kasvava teknologia-ala, jonka markkinajohtajia Vaasan seudulla on jo useita. Alan vahva kehitys maailmalla vaatii näiltä yrityksiltä kuitenkin paljon tutkimusta ja tuotekehitystyötä, jotta ne säilyttäisivät asemansa, ja juuri tällaiselle tutkimustyölle Energy Labs tulee tarjoamaan parhaan mahdollisen alustan.

Yritykset ovat kiinnostuneita

Vaasan seudun kärkiyritykset ovat erittäin kiinnostuneita uudesta laboratoriokokonaisuudesta ja haluavat olla mukana jo sen rakentamisvaiheessa.

– Menestyvä teknologiateollisuus tarvitsee lähelleen korkealaatuista koulutusta ja tutkimusta. ABB tekee yhteistyötä useiden korkeakouluyksiköiden kanssa, mutta tällaisen tutkimusalustakokonaisuuden saaminen Vaasaan tukee läheisyytensä takia etenkin Vaasassa sijaitsevien ABB-yksiköiden kilpailukykyä, teknologiajohtaja Heikki Uusitalo toteaa. – Näin monipuolisten tutkimusmahdollisuuksien rakentuminen lähelle on erittäin tärkeää myös pk-yrityksille.

Smart Energy Lab -kokonaisuus varmistaa omalta osaltaan, että saamme jatkossa huippuosaavaa työvoimaa energia-alalle Vaasan yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta. Pystymme myös hyödyntämään laboratorioita partnereidemme kanssa yhteisiin kehityshankkeisiin. Sen lisäksi kokonaisuus avaa uusia mahdollisuuksia seudun energiaklusterin yritysten väliseen yhteistyöhön, sanoo Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Stefan Damlin.

Vetovoimaisuus nousee

Smart Energy Labs -kokonaisuuden uskotaan vaikuttavan positiivisesti koko kaupungin vetovoimaisuuteen, mutta erityisesti sen vaikutus tulee näkymään yritysten sekä yliopiston ja korkeakoulujen arjessa.
– Hyvin markkinoituna Smart Energy Labs lisää Vaasan ja etenkin kampusalueen vetovoimaisuutta, mikä hyödyttää välillisesti myös yrityksiä. Luonnollisesti voimme hyötyä myös laajentuneesta tutkimusyhteistyöstä yliopiston ja ammattikorkeakoulujen kanssa, sanoo Vacon Oyj:n Suomen toiminnoista vastaava johtaja Timo Kasi.

Myös Erkki Antilan mielestä ainutlaatuiset tutkimusmahdollisuudet lisäävät Vaasan kampusalueen vetovoimaa perustutkinnon suorittajien keskuudessa, mutta hän menee ajatuksissaan myös astetta pidemmälle.
– Näin ainutlaatuinen kokonaisuus herättää varmasti kansainvälistenkin vierailevien tutkijoiden ja tutkimusryhmien kiinnostuksen, mikä loisi mahdollisuuksia myös tutkijahotellitoiminnalle. Aivan varmaa on, että Smart Energy Labsin maine helpottaa myös esimerkiksi yliopiston tutkimustoimien täyttämistä, hän visioi.

Smart Energy Labs laboratorio-hanketta viedään nyt eteenpäin Vaasan kaupungin Kestävät energiaratkaisut -INKAn kautta. INKA-ohjelman operatiivisista asioista vastaa Vaasassa Oy Merinova Ab.

Lisätietoja:

Anna-Kaisa Valkama
Teknologiakeskus Oy Merinova Ab
anna-kaisa.valkama@merinova.fi
+358 40 777 2785

Erkki Antila
Vaasan yliopisto
erkki.antila@uwasa.fi
+358 44 024 4312

Takaisin