Ajankohtaista

Euroopan unionin tiedotustoimipisteet avattu

1.1.2005 lähtien EU:ta koskevia tietoja saa uusista paikallisista toimipisteistä, jotka muodostavat Europe
Direct -tiedotusverkoston. Koko unionin kattava verkosto jatkaa EU:n kansalaistiedotuksesta vastanneiden kaupunkien Eurooppa-tiedon palvelupisteiden ja maaseudun tietokeskusten työtä.

Margot Wallström, institutionaalisista suhteista ja viestintästrategiasta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja, totesi, että "Europe Direct on nyt keskitetty palvelupiste, josta saa vastauksen EU:ta koskeviin yleiskysymyksiin joko puhelimitse, sähköisesti tai henkilökohtaisesti." Uudet tiedotuskeskukset, joita on noin 400 ja nyt myös uusissa jäsenvaltioissa, tarjoavat erilaisia palveluja, kuten EU:n oikeutta, ohjelmia ja politiikkoja koskevia oppaita, perussopimusten tekstejä (mm. Euroopan  perustuslaki), palautemekanismin (palaute voi olla kysymys, huomautus tai mielipide, jonka henkilö haluaa saattaa komission tietoon kirjallisesti) sekä maksuttoman palvelunumeron 00800 67891011. Monin paikoin voi myös katsella EU:ta koskevia viimeisimpiä uutisia Europe by Satellite -palvelun kautta.

Verkoston käyttöönotto on kuusi kuukautta kestäneen prosessin huipentuma. Tänä aikana valittiin uudet tiedotustoimipisteet, joina toimivat joko julkiset tai yksityiset organisaatiot. Komissio myöntää toimintaan yhteisrahoitusta, joka on enintään 24 000 euroa toimipistettä kohden, sekä erilaisia palveluja, kuten julkaisuja ja koulutusta. Valinta perustui avoimiin ehdotuspyyntöihin.

Europe Direct -palvelun suosio kasvussa

Europe Direct -palvelu on toiminut jo toukokuusta 2000, ja se tarjoaa ilmaisen puhelin- ja sähköpostipalvelun (palvelunumero on 00800 67891011 ja sähköpostia voi lähettää verkkosivun http://europa.eu.int/europedirect/ kautta), jota kansalaiset voivat käyttää kaikkialla Euroopan unionissa. Palvelun kasvavasta suosiosta kertoo se, että vuonna 2004 lähes 80 000 henkilöä käytti tätä palvelua. Tämä oli 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2003. Tällä hetkellä vastataan 10 000-12 000 tiedusteluun kuukaudessa.

Europe Direct -palvelua käyttävät mm. tutkielmia laativat opiskelijat, pk-yrittäjät, jotka haluavat tietää, mistä voivat saada rahoitusta yrityksensä käynnistämiseen tai laajentamiseen, ammatinharjoittajat, jotka haluavat neuvoja EU:n direktiiveistä, ja eläkeläiset, jotka haluavat tietoja mahdollisuuksista viettää eläkevuotensa jossakin muussa EU-maassa kuin omassaan.

Europe Direct -palvelu osoitteeessa: http://europa.eu.int/europedirect/index_fi.htm

Takaisin