Ajankohtaista

Avoimen lähdekoodin päätösseminaari veti talon täyteen Uumajassa

Västerbotten-yrittäjäjärjestön Eva Sundqvist sekä Vamkin Rainer Lytz ja Anna-Lena Groos olivat tyytyväisiä seminaarin antiin.


Vaasan ammattikorkeakoulun ja Uumajan yliopiston yhteisen Open Conference on Open Source Software “OCOSS" -hankkeen ensimmäisen vaiheen päätösseminaari pidettiin Uumajassa 4.10.

Innostuneen vastaanoton saaneessa seminaarissa asiantuntijat eri organisaatioista ja yrityksistä luennoivat avoimen lähdekoodin monipuolisista eduista. IT-strategisti Mats Östling Ruotsin Kuntaliitosta totesi, että avoimet ohjelmistot eivät ole ainoastaan edullisempia, vaan ne ovat myös laadukkaampia.

Luennossaan Östling antoi konkreettisia esimerkkejä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käytössä syntyneistä säästöistä. Lisäksi hän kertoi työn alla olevasta projektista, jonka tarkoituksena on yhteistyötä parantamalla kerätä jaetut avoimet ohjelmistot yhteen paikkaan ja näin tehostaa ohjelmien käyttöä. Ruotsin poliisihallinnon IT-päällikkö Per Ola Sjösvärd vahvisti avoimen lähdekoodin tuotteiden kiistattomat edut: poliisihallinnon säästöt ovat vuosittain jopa 300 miljoonaa kruunua.

Patrik Fransson edusti WM-dataa, joka on osa globaalia LogicaCMG IT-palveluyritystä.  Fransson kertoi yrityksen avoimista kehittämisympäristöistä, joissa hyödynnetään voimakkaasti kehittyvää Intian IT-alaa. Luentojen jälkeen keskustelu jatkui työpajoissa ja sen jälkeen illanvietossa IT-yritys Sogetissa.

Seminaarissa esiteltiin ensimmäisen vaiheen tuloksia ja valittiin parhaiten käyttötarkoitusta palveleva työkalu Internetissä toimivien, avoimeen lähdekoodiin perustuvien videoneuvotteluissa käytettävien ohjelmistojen arviointia varten. Hankkeen toisessa Interreg-rahoitteisessa vaiheessa on tavoitteena räätälöidä paras avointa lähdekoodia hyödyntävä Webconference-ohjelma yrityksille ja julkiselle sektorille.

Avoin lähdekoodi tarkoittaa ohjelmistoa, joka on kaikille avoin. Kuka tahansa voi käyttää, tutkia tai muuttaa lähdekoodia ja jakaa muokattuja versioita eteenpäin. Useimmat ohjelmat ovat olleet suljettuja, mutta suunta on muuttumassa nopeasti lisääntyvien avoimeen lähdekoodiin perustuvien tuotteiden ansiosta. Kiinnostus avoimen lähdekoodin järjestelmiin niin julkisella kuin yksityissektorilla on kasvussa, sillä ne ovat kaupallisia sovelluksia edullisempia ja joustavasti jatkokehitettävissä.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Rainer Lytz
puh. 0207 663 371, 040 841 2805
rainer.lytz@puv.fi
http://www.ocoss.fi

Johtoryhmän puheenjohtaja Anna-Lena Groos
puh. 0207 663 324, 050 598 1698
anna-lena.groos@puv.fi

Takaisin