Ajankohtaista

Ammattikorkeakoulut saavat lakisääteiset opiskelijakunnat

Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijayhdistys tyytyväinen

VAMOK-tiedote 26.5.05

Ammattikorkeakouluihin perustetaan lakisääteiset opiskelijakunnat, kun eduskunta hyväksyi asiaa koskevan ammattikorkeakoululain muutoksen keskiviikkona 25. toukokuuta.

Vaasan ammattikorkeakoulussa yhdistyksenä vuodesta 1996 toimineen Vaasan Ammattikorkeakouluopiskelijat - VAMOK ry:n tilalle syntyy lakimuutoksen myötä uusi Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta -niminen julkisoikeudellinen yhteisö. Lailliselta asemaltaan ja toiminnaltaan opiskelijakunta vastaa muutoin yliopistojen ylioppilaskuntia, mutta opiskelijakunnassa ei ole pakollista jäsenyyttä, kertoo VAMOK:n pääsihteeri Jaakko Keto.

Opiskelijakunnan yhdeksi tehtäväksi tulee opiskelijaedustajien valinta ammattikorkeakoulun hallitukseen ja muihin toimielimiin. Lisäksi opiskelijakunta jatkaa opiskelijayhdistyksen työtä opiskelijoiden edunvalvonnassa. Opiskelijayhdistykset ovat pitkäjänteisesti kehittäneet itseään opiskelijoiden edunvalvojiksi sekä alueellisiksi vaikuttajina.

Lakimuutos parantaa opiskelijoiden asemaa ammattikorkeakouluissa luomalla selkeän ja tunnustetun opiskelijoiden etuja ajavan tahon. Yliopistoissa opiskelijoiden etua ovat perinteisesti ajaneet ylioppilaskunnat, mutta ammattikorkeakouluissa vastaavia opiskelijoiden yhteisiä lakisääteisiä toimielimiä ei ole ollut. Nyt tämä korkeakouludemokratian epäkohta korjaantuu, kertoo Keto.

Lakimuutos astuu voimaan 1.8.2005, ja nykyisten opiskelijayhdistysten toiminta siirretään opiskelijakunnan hoidettavaksi 31.12.2006 saakka kestävän siirtymäkauden aikana.

Vaasa ammattikorkeakoulun 3 500 opiskelijasta VAMOK:n jäseniä on tällä hetkellä n. 2000.

Lisätietoja:

pääsihteeri Jaakko Keto
Puh. 040 734 9092, paasihteeri@vamok.fi

Takaisin