Ajankohtaista

Afrikka-seminaari veti väkeä Vamkiin

Vaasan ammattikorkeakoulussa, Vamkissa perjantaina 15.1. järjestetty seminaari keräsi täyden juhlasalillisen opiskelijoita ja yrittäjiä kuulemaan liiketoimintamahdollisuuksista Afrikassa. "Africa Is Calling" -seminaarissa puhuivat afrikkalaisen liiketoimintaympäristön arvostettujen asiantuntijoiden lisäksi Nigerian, Ghanan, Tunisian sekä Kenian Pohjoismaiden suurlähettiläät.Seminaari järjestettiin osana Eximin-hanketta, joka avaa yrityksille uusia näköaloja ja toimintatapoja asemoitua afrikkalaisille markkina-alueille. Samalla se edistää ja vakiinnuttaa osallistuvien korkeakoulujen roolia työelämän kehittämis- ja palvelutehtävissä. Hankkeessa hyödynnetään korkeakoulujen henkilöstön lisäksi myös ulkomaalaisia, erityisesti afrikkalaisia tutkinto-opiskelijoita. Esimerkiksi Vamkin afrikkalaiset opiskelijat tuottavat vaasalaiselle vientiyritykselle markkinointitutkimuksen Ghanassa.

Euroopan Sosiaalirahaston tuella käynnistynyt Eximin-hanke jatkuu kevääseen 2011 saakka yhteistyössä Vaasan ammattikorkeakoulun, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun, Yrkeshögskolan Novian, Vaasan yliopiston Levón-instituutin sekä Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Vamkin yliopettaja Adebayo Agbejule. Eximin-verkostossa toimii aktiivisesti muun muassa myös Pohjanmaan kauppakamari.Projektipäällikkö Adebayo Agbejule kertoi, että Eximin-verkosto auttaa yrityksiä uusien liiketoimintakumppaneiden löytämisessä sekä tutustuttaa afrikkalaiseen liiketoimintaan, kulttuuriin ja lainsäädäntöön.Vaconin Mikko Muurimäen mukaan konsernilla on yhteistyökumppaneita eteläisessä ja pohjoisessa Afrikassa.Vamkin opiskelijat Obatolu Adekunle ja Raheem Muftau kertoivat avoimen lähdekoodin ohjelmistoista ja olivat vakuuttuneita, että niille on kysyntää myös Afrikan markkinoilla.Opiskelija Eric Gamor työstää myynnin kehittämissuunnitelmaa Ghanassa.Tunisian suurlähetystön edustaja Ali Ben kertoi maansa liiketoimintamahdollisuuksista.Neuvonantaja Antti Loikas ulkoasiainministeriön Afrikan ja Lähi-idän osastolta luennoi suomalaisesta kauppapolitiikasta kehitysmaissa.
 


Ohjelmajohtaja Markus Ranne Finprolta valaisi kuuntelijoita ulkomailla tehtävän liiketoiminnan haasteista ja mahdollisuuksista.Afrikka markkina-alueena kiinnosti runsaslukuista yleisöä, joka koostui opiskelijoista, yrityksen edustajista sekä Vamkin henkilökunnasta.
 
Kuvat: Vesa Sirén

Takaisin