Ajankohtaista

3D-seminaari kokosi kone- ja laitesuunnittelun asiantuntijoita Vamkiin

Julkaistu 2010-08-27 13:12:50 EEST.

Vaasan ammattikorkeakoulun, Vamkin tekniikan ja liikenteen yksikössä järjestetty 3D-suunnittelun seminaari keräsi paikalle noin 50 kuulijaa, jotka edustivat kattavasti alueen vientiteollisuutta. Mukana oli suunnittelijoita esimerkiksi paikallisista koneita ja laitteita valmistavista yrityksistä sekä alueen insinööritoimistoista. Myös Vamkin konetekniikan osaston väkeä oli kuulijoiden joukossa.

nxseminaari.jpg

3D-seminaaria olivat junailemassa Markku Pienimäki, Juha Hantula, Jarno Renko, Taina Baxter ja Jukka Hassi.

Tilaisuuden järjesti Ideal Product Data Oy, joka on Siemensin PLM-ohjelmistojen maahantuoja Suomessa. Tällaisia samanlaisia seminaareja järjestetään eri puolilla maata aina, kun uusia merkittäviä päivityksiä ohjelmistoihin on tulossa markkinoille. Siemensin NX-ohjelmistolla on vankka käyttäjäkunta Vaasan alueella ja niiden käyttöä opiskellaan Vaasan ammattikorkeakoulussa osana insinööritutkintoa.

Yleisölle tarjottiin viimeisintä tietoa Siemensin PLM-ohjelmistojen (Product Lifecycle Management) uusista ominaisuuksista. Mallinnusohjelmistossa oli parannuksia muun muassa käyttöliittymässä ja erilaisten piirteiden luonnissa. Siemensin lanseeraama Synchronous Technology eli piirteetön mallinnus oli kehittynyt edellisistä versioista ja muutakin kehitystä oli selkeästi tapahtunut. Piirustusten laatiminen on helpottunut ja suuria parannuksia oli tullut myös CAM-ohjelmointiin ja FEM-laskentaan. 3D-mallinnus itsessään on jo aika tuttua tekniikkaa yrityksissä, mutta parantamista ohjelmissa löytyy näköjään joka vuosi ja hyvä niin.

Tällaiset seminaarit ovat hyviä paitsi informaation jakamisessa myös suunnittelijoiden kohtaamispaikkoina. Tietoja ja kokemuksia vaihdettiin ahkerasti taukojenkin aikana. Samalla suunnittelijat ja ohjelmiston käyttäjät saattoivat antaa palautetta ja näin vaikuttaa jopa ohjelmiston kehittämiseen.

Huomattavan suuri osa osallistujista ei tarvinnut opasteita seminaaripaikalle, sillä he olivat viettäneet Palosaaren kampuksella aikaansa ennenkin. Noin puolet yleisöstä oli Vamkin alumneja, mikä oli sinänsä hieno osoitus oppilaitoksen aluevaikuttavuudesta. Vaasan alueella kone- ja laitesuunnittelua tehdään enimmäkseen Vaasan ammattikorkeakoulusta saaduilla opeilla.

Teksti: Juha Hantula

Takaisin