Hankkeet

Matalaenergia 1

lauantai 01. elokuu 2009 - perjantai 31. joulukuu 2010

Vaasan Suvilahteen valmistuu yhteensä neljä samanlaista 8-kerroksista kerrostaloa, jotka ovat tilasuunnittelultaan identtisiä, mutta lämmöneristämisen tasoltaan erilaisia. Tämä johtuu muutoksesta rakentamismääräysohjeissa, joissa rakennuksilta vaaditaan yhä parempaa energiatehokkuutta. Rakennusten lämmitys ja lämmin käyttövesi tuotetaan uusiutuvia maa- ja aurinkoenergiaa hyödyntäen.

Vaasan ammattikorkeakoululla (VAMK) on kaksi matalaenergiaan liittyvää hanketta, joissa keskitytään matalaenergiateknologiaan liittyvään tutkimukseen ja kehittämiseen erityisesti kerrostalorakentamisessa. Ensimmäisessä hankkeessa ”Matalaenergiarakentamisen edistäminen kerrostalotuotannossa” kehitettiin mittausjärjestelmä, jolla voidaan seurata rakennuksen ulkoseinän eristeen lämpökosteusolosuhteita. Mittauspisteitä on kolmessa eri kerroksessa talon joka seinustalla ja mittareiden keräämän seurantatiedon perusteella saadaan verrokkitietoa energiatehokkuudesta ensimmäisen kerrostalon osalta, joka on rakennettu vuoden 2007 rakennusmääräysten mukaan. Saatavia mittaustuloksia hyödynnetään verrokkitietona, kun jatkohankkeen yhteydessä saadaan tietoja uusien määräyksien mukaan eristetystä rakennuksesta.

Tällä ja jatkohankkeella on yhteinen verkkosivusto, jossa hankkeista sekä itse mittausjärjestelmästä kerrotaan yksityiskohtaisemmin. Sivustolla on mahdollisuus seurata lämpö-kosteusmittarien lukuja ja käyriä reaaliajassa, samoin niitä voi seurata Second Life -3D-virtuaaliympäristössä VAMK Edu Islandilla, missä on mahdollisuus tarkastella myös mm. seinän ja mittarin rakennetta sekä itse mittauslaitteiston sijaintia rakennuksessa.

VAMK:ssa hankkeiden toteutuksesta vastaavat rakennustekniikan ja tietotekniikan osastot: mittausjärjestelmä on kehitetty ja rakennettu tietotekniikan osastolla ja rakennustekniikan osasto vastaa rakenteiden tiiveysmittauksista sekä mittaustulosten analysoinnista ja jatkohyödyntämisestä.

Organisaatio: Vaasan ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Lakea Oy, Peab Oy, Tampereen Teknillinen Yliopisto, Arkkitehdit LSV Oy, Vaasan Energiainstituutti VEI
Rahoitus: Pohjanmaan liitto (Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR), Vaasan ammattikorkeakoulu, Lakea Oy, Peab Oy
Kokonaisbudjetti: 66.706 €

Yhteystiedot:

- projektipäällikkö Tapani Hahtokari, puh. 0207 663 325

- hankekoordinaattori Minna Reipas, puh. 0207 663 421

Lisätietoja: http://matalaenergia.puv.fi

Kategoriat: energy

Pohjanmaan liitto 4-värinen.jpg EAKR-lippulogo väri.jpg vipuvoimaaEU-logo väri.jpg

Takaisin