Vierailijaluennoitsija antaa uutta pohdittavaa myös opettajalle

Posted on 2015-02-09 14:28:15 EET.

Vierailijaluennoitsijat ovat kurssien helmiä. Tämän tietää VAMKin liiketalouden lehtori Heidi Hellström, joka on opiskelijoineen päässyt nauttimaan muun muassa Dermoshopin, Citecin, Wärtsilän ja Vaconin asiantuntijaluennoista.

Vierailijaluennoitsijoiden myötä myös opettajalla on mahdollisuus lisätä omaa osaamistaan aiheesta ja saada ajankohtaista tietoa alalta. Hellströmin mukaan vierailevat asiantuntijat sopivat luennoimaan mistä tahansa aiheesta, joka sopii kurssin teemaan. Ainoa haaste, joka vierailuihin liittyy, on aikataulujen sovittaminen.

- Asialla kannattaa olla hyvissä ajoin, jos mielii saada tietyn luennoitsijan opintojaksolleen. Luennoitsijan buukkaus kolme kuukautta etukäteen ei ole lainkaan liian aikaisin, kertoo Hellström.

Kuluneena lukuvuonna Hellströmin järjestämiä yritysvierailuita on kertynyt jo kymmenkunta. Toisinaan ryhmät ovat käyneet tutustumassa yrityksiin paikan päällä, ja välillä asiantuntijat ovat vierailleet VAMKissa luennoimassa.

Veera_Christa.jpg

Kansainvälisen kaupan toisen vuoden opiskelijat Veera Isokangas ja Christa Frantzen ovat kiinnostuneita erityisesti vierailijaluennoitsijoiden uratarinoista, myös hyvät esiintyjät jäävät mieleen.

Kanadalaisluennoitsija otti yleisönsä

Torstaina 5.2. vierailuvuorossa oli kanadalainen Andy Bassuday. Bassuday tuli kertomaan liiketalouden opiskelijoille yritysten kansainvälistymisprosessista, ja miksi yrityksen kannattaa suuntautua Kanadan markkinoille.

- Englanninkielisen opintojakson teemana on yrityksen kansainvälistyminen. Monia vaiheita sisältävän prosessin teoriat avautuvat opiskelijoille parhaiten asian parissa työskentelevien ammattilaisten kautta, uskoo Heidi Hellström.

Uransa kiinteistömyynnin ja -markkinoinnin parissa tehnyt Bassuday kouluttaa vientikaupan parissa toimivia yrityksiä sopeutumaan kotimaansa liiketoimintakulttuuriin ja -ympäristöön. Hän luennoi myös korkeakouluissa.

- Erilaisten vierailijaluennoitsijoiden myötä opiskelijat saavat oppia myös siitä, millainen on hyvä esiintyjä, ja kuinka taidokkaan esiintymisen myötä asioita voidaan ikään kuin myydä kuuntelijoille, kertoo Hellström.                                                                                                                                                        

Heidi_Andy.jpg

Kanadalainen Andy Bassuday vieraili Vaasassa ja VAMKissa ensimmäistä kertaa. Opiskelijoilta saatu palaute kannustaa kutsumaan vierailijaluennoitsijoita jatkossakin, kertoo vierellä Heidi Hellström.

Verkostoituminen palkitaan

Vierailevien asiantuntijoiden kautta opiskelijat saavat myös arvokkaita kontakteja yrityksiin. Parhaimmillaan hyvät yhteydet työelämään poikivat opiskelijoille jopa harjoittelupaikkoja tai opinnäytetöiden aiheita.

- Hyvä esimerkki verkostojen merkityksestä on se, kuinka Andy Bassuday päätyi meille luennoimaan: Opiskelija oli nähnyt hänet Helsingissä luennoimassa, vaikuttui näkemästään ja alkoi asiasta minulle kerrottuaan puuhata Bassudaytä myös VAMKiin esiintymään, Hellström hymyilee.

Opiskelijat_liiketalous.jpg

Nykypäivän työelämässä on tärkeää, että opiskelijat oppivat verkostoitumaan jo opiskeluaikana. Vierailijaluennoitsijoiden myötä saadaan usein ensikosketus yritykseen ja mahdollisesti tulevaan työpaikkaan.

Teksti ja kuvat: Eliina Salmela

Back