VAMKin ympäristöteknologian opiskelijat haistelivat tulevaa

Posted on 2013-09-30 11:13:05 EEST.

Vaasan ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden ympäristöteknologian opiskelijat olivat opintomatkalla Helsingissä ja Tampereella 18. - 19.9. Matkan tarkoituksena oli tutustua oman alan työtehtäviin ja saada vihiä alan tulevaisuuden tuulista.

Ensimmäisenä matkapäivänä tutustuimme Viikinmäen jätevesipuhdistamoon, joka on Pohjoismaiden suurin. Pääsimme kallion uumeniin näkemään, miten viemärijätteen puhdistusprosessi etenee ennen puhdistetun veden päätymistä jälleen takaisin luontoon. Saimme kuulla, että viemäreissä kulkee muutakin kuin sitä, mitä monesti oletamme. Kallioon louhittu laitos oli vaikuttava kokemus. Viikistä matkasimme hotelliin seuraavan päivän kohteita odottelemaan, hieman myös tuulettumaan.

HN_Viikämäen-puhdistamon-jäteallas.jpg

Opiskelijat tutustuivat oppaiden ohjauksessa puhdistamon toimintaan.

HN_Viikämäen-puhdistamo-ja-esineet.jpg

Ihmiset tunkevat pönttöön yhtä sun toista, todettiin Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa.

Torstaiaamu alkoi jo varhaisesti, kun matkasimme kaupungin halki itään Vuosaarenhuipun maisemiin. Helsingin Vuosaaressa sijaitseva Vuosaarenhuippu on entinen kaatopaikka, joka on ympäristöammattilaisten hoivassa muuntunut vähitellen kaupunkilaisten virkistyskeitaaksi. Ihmisten lisäksi eläimet ja kasvit ovat löytäneet ympäristöön. Alue on maisemoitu kauniiksi ja huipulta avautuu hienot näkymät joka ilmansuuntaan.

HN_Vuosaarenhuipun-sola-ja-Jukka-Toivonen.jpg

Vuosaarenhuippua ei tunnistaisi vanhaksi kaatopaikaksi.

Oppaamme, luontopuutarhuri Jukka Toivonen, teki jokaiseen suuren vaikutuksen, ei pelkästään ammattiosaamisellaan, vaan myös hauskalla kerronnallaan. Vaikka sadekuuro tuli ja yllätti kastaen läpimäräksi, niin se ei paljon vaivannut, kun fiilis oli huipussaan. Ja jos vielä aamulla vaatteissa ja sieraimissa oli edellispäivän puhdistamoa, niin huipun reippaassa tuulessa se viimeistään lähti.

HN_Vuosaarenhuippu-ja-Jukka-Toivonen.jpg

Vuosaarenhuipun luontopuutarhuri Jukka Toivonen on ollut mukana hankkeen alkuajoista saakka, hän tuntee alueen kuin omat taskunsa.

Päivän viimeinen kohde oli Tampereen uusi asuinalue Vuores, joka tarjoaa tulevaisuudessa kodin jopa 20 000 ihmiselle. Tällä hetkellä alueella asuu 700 henkilöä, joten saimme hyvän kuvan siitä, mistä kaikki on saanut alkunsa ja millaiseksi alue vähitellen kehittyy. Alueella on myös paneuduttu erityisesti sade- ja sulamisvesien ratkaisuihin. Luonnonmukaisten altaiden avulla hallitaan esimerkiksi mahdollisia kevät- ja syystulvia.

- Matka oli kaiken kaikkiaan hyvin opettavainen, sillä saimme ammattilaisten ohjauksessa alan nykytietoa ja myös hyviä vinkkejä siitä, mihin suuntautua opinnoissa, totesivat tyytyväiset opiskelijat matkan päätteeksi.

HN_Vuores.jpg

Vuoreksen asuinalueella tutustuttiin rakennettavan ympäristön muovautumiseen.

Teksti ja kuvat: Lehtori Henrik Niemelä
 

 


Back