VAMKin opiskelijat voittivat valtakunnallisen innovointikilpailun

Posted on 2018-04-04 16:00:05 EEST.

VAMKin konetekniikan opiskelijat Topias Korpi, Valtteri Ritamäki ja Eero Tuppi ovat voittaneet valtakunnallisen innovointikilpailun. Palkinnon jakoi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen Helsingissä keskiviikkona 4.4.

Tunnustus tuli ihmisen arkea parantavasta innovaatiosta: opiskelijat kehittivät kilpailutyönään rollaattorin, joka on varusteltu 3D-anturilla. Anturin avulla rollaattorin käyttäjä voi havainnoida ympäristöään helpommin.

- Usein rollaattoria käyttävällä henkilöllä on ongelmia niskan liikkuvuuden, näön tai kuulon kanssa, mikä hankaloittaa ympäristön muutosten havainnointia. Halusimme kehittää ratkaisun näihin haasteisiin, kertoo Topias Korpi.

Tiimi päätyi ratkaisuun, jossa rollaattorin kahvat tärisevät ennalta määrätyllä tavalla, kun anturille määrättyjen sektoreiden alueella tapahtuu muutoksia, esimerkiksi vastaantulevia ihmisiä tai polkupyöräilijöitä. Opiskelijat testasivat rollaattoria tutkimus- ja opetuslaboratorio Technobothniassa: vaikka kyseessä oli suppea simulaatio, laitteen toiminta tuli todistetuksi.

- Mikä parasta: innovoimamme tuotteen teknologioita olisi mahdollista viedä myös muun tyyppisiin liikkumista helpottaviin apuvälineisiin, esimerkiksi pyörätuoleihin, Eero Tuppi sanoo.

Saksan-reissu ja kymppitonnin anturipaketti

Kilpailun järjesti SICK-konserni, joka on yksi maailman johtavista anturien ja anturisovellusten valmistajista. Voittajatiimi pääsee palkintomatkalle Saksaan, lisäksi VAMK saa palkinnoksi 10 000 euron arvoisen anturipaketin, joita voidaan käyttää tekniikan opetuksessa.

Kisassa tiimiä mentoroi VAMKin konetekniikan lehtori Mika Billing.

- Vahvimmillaan konetekniikan insinöörit ovat tuote- ja mekaniikkasuunnittelun sekä tuotekehityksen parissa. Ryhmä onnistui tässä hienosti: se suunnitteli sekä konseptin että valmisti tuotteen komponentit itse, Billing kertoo.

Vuoden päästä insinööreiksi valmistuvat Korpi, Ritamäki ja Tuppi suunnittelevat uraa tuotekehitystehtävissä. Ritamäki haaveilee työstä robotiikan parissa, Korpi ja Tuppi vastaavasti mekaniikkasuunnittelussa.

Voittajatiimi_VAMK_450.jpg

Voittajatiimi vasemmalta: Eero Tuppi, Valtteri Ritamäki ja Topias Korpi. Oikealla mentorina toiminut lehtori Mika Billing.

Teksti: Eliina Salmela
Kuva: Anssi Turunen

Back