Sohvasurffausta opiskelijatyyliin

Posted on 2015-04-02 14:17:12 EEST.

Aina ei tarvitse matkustaa maailman ääriin etsimään uusia tuttavuuksia. Vaasan ammattikorkeakoulussa VAMKissa opiskelijat löytävät kansainvälistä juttuseuraa jo omalta kampukselta, jossa ahkeroi vuosittain yli 400 ulkomaalaista opiskelijaa. Tai sitten voi tehdä kuten Oona Mattila, 20, ja toivottaa ulkomaalainen kollega tervetulleeksi punkkaamaan omaan opiskelijaboksiin.

Yhteiselo belgialaisen Celine Beirinckxin, 20, kanssa on sujunut leppoisasti. Sosiaalityötä opiskeleva Beirinckx saapui viikon mittaiselle vierailulle Vaasaan osallistuakseen VAMKin järjestämälle opintojaksolle.

- Opiskelu on yllättävän samankaltaista. Molemmissa sosiaalialan opintoihin kuuluu paljon käytännön harjoittelua ja työelämälle tehtäviä projekteja. Tosin Belgiassa tentit tehdään aina opettajien tiukassa valvonnassa, täällä niitä voi suorittaa tietokoneella omasta kodista käsin, ihmettelee Beirinckx.

Vaikka päivät ovat kuluneet tiiviisti koulunpenkillä, on illat vietetty yhdessä suomalaiseen kulttuuriin ja opiskelijaelämään tutustuen. Raippaluodossa vaikutuksen teki jäinen merimaisema. Myös saunominen ja suomalainen ruoka ovat jääneet mieleen.

- Karjalanpiirakat maistuivat, mutta mämmiin en valitettavasti uskaltanut koskea, Beirinckx naurahtaa.

Suurin ihmetyksen aihe on kuitenkin ollut Suomen hintataso.

- Ruoka tuntuu Belgiaan verrattuna kalliilta, mutta ihmiset syövät täällä todella terveellisesti. Ja maitoa juodaan jokaisella aterialla, huomioi Beirinckx.

Sijoitus tulevaisuuteen

Kun Seinäjoelta kotoisin oleva Oona Mattila pohti opiskelupaikan valintaa, nousi kansainvälinen ilmapiiri kiinnostavan alan lisäksi tärkeimmäksi kriteeriksi.

- Halusin ehdottomasti tutustua uusiin kulttuureihin ja Vaasassa olenkin saanut jo monta kansainvälistä ystävää, Mattila kertoo.

Lastentarhanopettajan työstä haaveileva Mattila tietää, että kansainvälinen asenne ja kielitaito ovat kovaa valuuttaa työelämässä. Kielitaito on kohentunut sekä työharjoitteluissa että opintomatkalla Espanjassa, jonne Mattila on sosionomiopintojensa myötä matkannut. Mattila kiittelee VAMKin tarjoamia kansainvälistymismahdollisuuksia; ulkomaisia kumppanikorkeakoulujakin on yli sata.

- Aina ei välttämättä tarvitse lähteä kuukausiksi maailmalle, jos se ei tunnu omalta jutulta, muistuttaa Mattila.

Paluulippu takataskussa

Yhteistyö VAMKin ja belgialaisen korkeakoulukumppanin kanssa jatkuu tiiviinä myös tulevaisuudessa. Seuraavaksi vaasalaiset matkaavat vastavierailulle Belgiaan.

Vaasa ja suomalaiset ovat tehneet Celine Beirinckxiin vaikutuksen. Paluu Pohjanmaalle on jo haaveissa.

- Vähän harmittaa, kun emme päässeet kovan tuulen takia avantouinnille, joten siinä on ainakin yksi hyvä syy tulla takaisin, Beirinckx hymyilee.

Haku VAMKin koulutuksiin on käynnissä 9.4. saakka osoitteessa opintopolku.fi

www_CelineJaOona.jpg

Muumit olivat uusi tuttavuus Smurffien ja Tintin kotimaasta saapuvalle Celine Beirinckxille (vas). Kahviseurana Oona Mattila.

Teksti ja kuva: Eliina Salmela

Back