Osaajia kaivataan - Metallien 3D-tulostus vaatii uutta tapaa ajatella

Posted on 2018-10-08 09:46:06 EEST.

VAMKissa vieraillut 3DStep Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ketola piti kiinnostavan luennon metallien 3D-tulostuksesta keskiviikkona 3.10.2018. Luennon yleisönä oli konetekniikan opiskelijoita ja opettajia.

3D-print_luento_PekkaKetola_610.jpg

Metallien 3D-tulostus kiinnosti konetekniikan opiskelijoita ja henkilökuntaa.

3DStep on ylöjärveläinen yritys, joka tekee alihankintana komponentteja erilaisilla 3D-tulostusmenetelmillä. Metallien 3D-tulostus on erittäin nopeasti kasvava alue: markkinoiden kasvukäyrä on eksponentiaalinen. Tekniikka ja materiaalit kehittyvät todella nopeasti, uusia laitteita tulee markkinoille ja vanhojen materiaalivalikoima laajenee viikoittain.

- Nyt tarvitaan lisää suunnittelijoita, jotka ymmärtävät tulostettujen kappaleiden mahdollisuudet tuotteiden ja komponenttien kehityksessä, kertoo Ketola.

Tulostamalla voidaan tehdä muotoja, joita on mahdotonta valmistaa perinteisillä menetelmillä. Osien massaa voidaan pienentää kennorakenteilla ja tulostaa ainetta vain sinne, missä sitä lujuuden takia tarvitaan. Kokoonpanon komponentteja voidaan yhdistellä ja näin vähentää kokoonpano- ja valmistuskustannuksia. Kalliiden materiaalien, mm. titaanin kohdalla myös materiaalin säästö on merkittävä etu, kun lasketaan komponentin hintaa.

- 3D-tulostuksen käyttö vaatii suunnittelijoilta täysin uutta tapaa ajatella. Se antaa kappaleiden muodoille valtavan määrän vapausasteita, mutta myös rajoitteita, Ketola sanoo.

Myös koulutuksen pitää ottaa uudet tarpeet huomioon.

- VAMKin konetekniikan koulutuksen henkilökuntaa on tiiviisti mukana Teknologiakeskus Merinova Oy:n koordinoimassa EnergyVaasa 3D-center -hankkeessa, jonka yksi osa-alue on 3D-tulostustietämyksen integrointi koneensuunnittelun opetukseen, kertoo VAMKin lehtori Juha Hantula.

Teema tapetilla seminaarissa 30.10.

Valmistustekniikan kuumimpaan aiheeseen voi tulla tutustumaan VAMKin, Teknologiakeskus Merinova Oy:n ja yhteistyökumppaneiden järjestämässä iltapäiväseminaarissa tiistaina 30.10.2018 klo 12.30-17.00 oppimiskeskus Aleren Florence-saliin (Wolffintie 31, VAASA).

Tulostettuja_osia_610.jpg

Alumiinista, teräksestä ja titaanista tulostettuja komponentteja.

Teksti ja kuvat:
Lehtori Juha Hantula

Back