Länsi-Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat: Yhteiskunta voi vaikuttaa nuorten äänestysaktiivisuuteen

Posted on 2015-01-15 11:07:18 EET.

Länsi-Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat ovat pettyneitä kaupunkien poliittisista päätöksistä olla sijoittamatta ennakkoäänestyspaikkoja ammattikorkeakoulujen yhteyteen. Monessa kaupungissa äänestyspisteet sijoitetaan perhemarketteihin ja yliopistoihin, mutta ei ammattikorkeakouluihin.

- Me ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat olemme huolissamme opiskelijoidemme matalasta äänestysinnokkuudesta. Opiskelijakunnan lakisääteisenä tehtävänä on omalta osaltaan valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Tämän pyrkimyksen tueksi toivoisimme myös kuntien päättäjiltä tukea lakisääteisten tehtäviemme täyttämiseen, opiskelijakunnat muistuttavat.

- On ensiarvoisen tärkeää, että vaaleissa huolehditaan kaikkien ihmisryhmien tasa-arvoisesta mahdollisuudesta antaa äänensä. Tuntuu erikoiselta, että Turussa äänestyspisteitä ollaan valmiita sijoittamaan Yliopistonmäelle, muttei ammattikorkeakouluihin, painottaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Sonja Raitamäki.

Yhteiskunta kritisoi jatkuvasti nuorten matalaa äänestysaktiivisuutta. Ennakkoäänestyspisteiden sijoittamisella pitäisi tarjota yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa niin yliopisto-opiskelijoille kuin ammattikorkeakouluopiskelijoillekin.

- Opiskelijat eivät käy perhemarketeissa, joissa äänestäminen on helppoa, korostaa Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Lehtonen.

Länsi-Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnat vaativat kunnilta oikeudenmukaista, erilaiset ihmisryhmät huomioivaa ennakkoäänestyspaikkojen sijoittelua. Opiskelijat haluavat muistuttaa, että yhteiskunnalla on halutessaan mahdollisuus merkittävästi kannustaa myös nuoria osallistumaan tulevaisuuden rakentamisessa.

Lisätietoja:
Tommi Halkosaari
Hallituksen puheenjohtaja, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta VAMOK
puh. 045 177 7955

Back