Key Solutions rynnisti tuotekehityskisan voittoon

Posted on 2018-03-20 09:58:43 EET.

Konetekniikan kolmannen vuoden opiskelijat tekivät ihan oikeaa tuotekehitystyötä yhdessä Prima Powerin tuotekehitysorganisaation kanssa - jo neljäntenä vuonna peräkkäin. Parhaat konseptit siirtyvät keväällä viimeistelyvaiheeseen, jolloin ideoista ja konsepteista alkaa syntyä konkreettisia suunnitelmia.

IMG_8529-web_450.jpg

Kilpailun finaali pidettiin 16.2.2018 VAMKissa. Edessä opintoja vetänyt lehtori Juha Hantula.

IMG_8526-eskojaJussi-primapower-web_450.jpg

Prima Powerin Esko Petäjä ja Jussi Kosola jakoivat kilpailun parhaimmille rahapalkinnot. Rahapalkintoja oli yhteensä 3 250 euroa.

Todellisia aiheita

Tuotekehitysprojektit pääsivät käyntiin heti syysloman jälkeen, kun tiimit kävivät Kauhavalla tutustumassa Prima Powerin tuotteisiin, ja samalla reissulla saatiin tuotekehitystehtävien aiheet. Ideointi alkoi heti paluumatkalla bussissa.

Aiheita oli yhteensä neljä ja ne liittyivät levytyökeskuksen mekaniikkaan ja turvallisuuteen. Jokainen tehtävä oli todellinen kehityskohde ja hyvät ratkaisut ovat siten arvokkaita myös yritykselle.

- Opiskelijoiden ja opettajankin motivaatio paranee huomattavasti, kun ei tarvitse tehdä kuvitteellisia leikkiprojekteja, vaan todellista tuotekehitystä todellisiin tuotteisiin, kertoo Juha Hantula, joka oli VAMKista vetämässä opintojaksoa.

Sitoutuneet mentorit

Prima Powerin tuotekehitysorganisaatiossa työskentelevillä mentoreilla on erityisen suuri rooli tuotekehityskisan onnistumisessa. He tuntevat tuotteet, ovat mukana asettamassa tavoitteita ja osaavat ohjata tiimejä oikeaan suuntaan.  

- Mentorit käyttivät huomattavan paljon työaikaa tiimien ohjaamiseen ja palautteen antamiseen, kiittelee Hantula.

Prima Power on yksi johtavia levytyökeskusten valmistajia maailmassa. Yrityksen menestys perustuu voimakkaaseen tuotekehitykseen ja uusiin innovaatioihin.

- Uusia ideoita haetaan mm. opiskelijoille suunnattujen kilpailujen avulla. Niitä on järjestetty jo useaan kertaan eri aihepiireihin liittyen. Haasteet ovat todellisia ja sen takia ne motivoivat myös opiskelijoita eri tavalla kuin keksityt tehtävät, Hantula kertoo.

Näin kisa eteni

Ensimmäisessä vaiheessa jokaisen tiimin piti löytää tuoreita ideoita annettujen haasteiden ratkaisuiksi. Tämä ensimmäinen ideointikierros ratkaisi aiheiden jaon tiimeille, jolloin paras ideoija sai valita ensimmäisenä aiheensa.

Valitun aiheen kolme parasta esiteltiin Leijonanluolassa. Koska kisa oli käynnissä, jokainen tiimi esitteli ideansa suljettujen ovien takana mentoreille. Mentoreilta tiimit saivat palautetta ja opastusta jatkokehitystä varten.

Kehitystyö jatkui konseptien työstämisellä parhaan idean pohjalta. Ne esiteltiin Audit 2:ssa Kauhavalla Prima Powerin tehtaalla.

- Tässä vaiheessa konseptit olivat jo vähän enemmän konkreettisia ja niiden jatkokehityksestä saatiin mentoreilta tarkat ohjeet, Hantula sanoo.

Tiimit tekivät kovasti töitä uusien ohjeiden mukaan: opiskelijat loivat jopa parhaiden konseptien alustavia 3D-malleja.

- Myös tuomarineuvosto oli sitä mieltä, että tulokset paranevat vuosi vuodelta, iloitsee Hantula.

voittajatiimiweb_450.jpg

Ensimmäinen palkinto meni Key Solutions -tiimille eli Topias Korvelle, Valtteri Ritamäelle, Eero Tupille ja Sebastian Lindbergille.

Projektit jatkuvat

Palkinnot on jaettu, mutta työ jatkuu. Kevään aikana kehitellään valitut konseptit pidemmälle ja tehdään materiaalien valintaa, mitoitusta ja lujuustarkasteluja. Tuotteet mallinnetaan ja tuoterakenteet siirretään PLM-järjestelmään. Myös niiden valmistettavuutta ja kokoonpantavuutta kehitellään. Muutamasta konseptista valmistetaan myös prototyyppi testejä varten.

- Tuotekehityksen opiskelu oikeiden haasteiden, tuotteiden ja ammattilaisten kanssa on opettavaista ja motivoivaa kaikille osallistujille. Yritys saa uusia ideoita ja opiskelijat parasta mahdollista oppia alan asiantuntijoilta, Hantula sanoo.

2palkinto-web_450.jpg

Toista sijaa juhli L.A.R.S. Power eli Laura Luhtala, Rami Markkula, Antti Toivonen ja Samuel Uusitalo.

kolmaspalkinto-web_450.jpg

Kolmannen sijan tuotekehityskilpailussa vei JPAM: Miika Koski, Petri Jaatinen ja Antti Alaviuhkola. Kuvasta puuttuu Juho Kontola.

Teksti: Lehtori Juha Hantula
Kuvat: Satu Aaltonen

Back