Current News

Vamkin robottijalkapallojoukkue MM-kisoihin Saksaan

 

Vaasan ammattikorkeakoulun joukkue on hyväksytty ensimmäisenä ja ainoana pohjoismaisena joukkueena Saksan Bremenissä 14.6.-20.6.2006 pidettäviin jalkapallorobottien maailmanmestaruuskisoihin, jotka järjestetään oikeiden jalkapallon MM-kisojen yhteydessä.

Kisoihin Vamkista osallistuu ohjaavien opettajien lisäksi yhdeksän opiskelijaa, jotka opiskelevat sekä suomen- että englanninkielisessä tietotekniikan koulutusohjelmassa. Vastassa on parisenkymmentä joukkuetta huippuylipistoista, kuten Massachusetts Institute of Technology MIT ja Harvard University. Pääsyn kovatasoiseen seuraan on mahdollistanut Vaasan AMK:n neljä vuotta kestänyt robottien kehitystyö.

Aiemmin menestystä on saavutettu sijoittumalla kolmanneksi viimevuotisissa German Open -kisoissa ja pääsemällä tämänkeväiseen Dutch Open -mittelöön. Bremenin MM-kisoihin lähdetään aiemmasta täysin uudistetulla kehitysversiolla.

Projekti hyödyttää niin koulutusta kuin työelämää monin tavoin. Opiskelijat saavat todenmukaisen käsityksen teollisesta tuotekehitysprojektista ja valmentautuvat tulevan insinööriuransa todellisiin haasteisiin. Opiskelijat pääsevät robotteja suunnitellessaan ratkomaan erittäin vaativia ohjelmisto-, tietoliikenne- ja elektroniikkahaasteita, jotka ovat samoja kuin yritysten tuotekehityksessä kohtaamat. Projektin tukijaksi onkin tullut tärkeitä yhteistyökumppaneita, kuten Citec, Vacon, ABB ja Wärtsilä.  

Noin 18-senttiset robotit liikkuvat pyörillä ja potkivat palloa omalla laukaisumekanismillaan. Pelikentän ylle asennetun kameran välittämän kuvan perusteella tietokone paikantaa pelaajan ja ohjaa robottia radioteitse. Kamera-tietokoneyhdistelmä tunnistaa eri robotit niiden väritunnuksista. Pelaaminen on täysin automatisoitua eikä ihminen saa puuttua pelin kulkuun.

Lisätietoja:

Jukka Matila, lehtori, jukka.matila@puv.fi
Smail Menani, yliopettaja smail.menani@puv.fi

Vaasan AMK:n jalkapallorobottien Botnia-tiimi http://www.robotics.puv.fi

World RoboCup http://www.robocup.org/

Back