Current News

Kööpenhamina ja Malmö inspiroivat tulevia ympäristöinsinöörejä

Posted on 2014-10-01 15:30:49 EEST.

VAMKin toisen vuoden ympäristöteknologian opiskelijat suuntasivat Itämeren ympäristö -opintojaksolla viisi päivää kestäneelle opintomatkalle Kööpenhaminaan ja Malmöön.

VAMK_aukio.jpg

Opiskelijat toivat VAMKin Kööpenhaminan Kongens Nytorv -aukiolle.

Matkan aluksi ryhmä tutustui Kööpenhaminaan, joka on vuoden 2014 European Green Capital. Kunniakkaan tittelin saaneessa kaupungissa yli puolet työmatkaliikenteestä tehdään polkupyörillä! Ensimmäisen päivän teemoina olivatkin pyöräilykaupunki ja tulevaisuuden rakentaminen.
 
Toisena päivänä tutustuttiin Tanskan teknisen yliopiston DTU:n tuulivoimatutkimukseen Roskildessa, jossa tehdään merkittävää tutkimusta muun muassa voimalalapojen kestävyyden testauksessa sekä kehitetään uusia laitteita tuulimittaukseen.

DTU-tutkimuslaitos.jpg

Tuulimittauslaitteiston esittelyssä DTU:n tutkimuslaitoksessa.

Malmön tulvat teemana

Malmössä perehdyttiin hulevesien hallintaratkaisuihin sekä Emporia-kauppakeskukseen rakennettuun viherkattoon, joka on Pohjoismaiden suurin.

Pari viikkoa ennen matkaa alueella tapahtunut kerran 200 vuodessa esiintyvä rankkasade tulvineen oli ajankohtainen keskustelunaihe vierailun aikana. Malmössa kuultiin myös luennot kaupungin kestävän kehityksen strategiasta ja sen toteutuksesta. Lisäksi vierailtiin Sydvatten AB:llä, joka vastaa Malmön alueen vesihuollosta.

Opintomatkan lopuksi tutustuttiin Kööpenhaminassa Biofosin jäteveden puhdistuslaitokseen, joka huolehtii pääosin Kööpenhaminan suuralueen jätevesien puhdistuksesta.

Kauppakeskus-Emporia.jpg

Opintomatkalaiset vierailivat kauppakeskus Emporiassa Malmössä.

Biofos.jpg

Kööpenhaminen Biofos-laitoksessa nähtiin, miten puhdistetaan jätevettä ja tuotetaan energiaa lietteestä.

Asuntomessualue-Malmö.jpg

Malmössä tutustuttiin myös asuntomessualueeseen.Turning Torso -rakennus kuvassa taustalla.

Riina-Lotta-Noora.jpg

Monipuolinen ja avartava opintomatka oli ikimuistoinen kokemus myös tuleville ympäristöinsinööreille Riinalle, Lotalle ja Nooralle.

Teksti ja kuvat:
Vesa-Matti Honkanen, ympäristösuunnittelun lehtori


Back